ahlan wasahlan...(^^,)

Selasa, 24 April 2012

Hati saya kecik jer..

manusia senang berubah?? kenapa ??
 sebab kawan, pangkat, harta, kesibukan dan macam- macam kat dunia ni.. perubahan tu mgkin x disedari diri sendiri,, tapi org lain??mungkin ade yang berkecil hati. yela,, mane x nye,, kalau dulu selalu rapat, sekarang da renggang, dulu slalu call n mcg skrg da myepi,, dulu slalu gelak tawa bersama sekarang diam sunyi tanpa sebarang kata.. x kan dah lupa knangan bersama bile muncul org ke-3? bile pikir balik,, sume knagn manis tu cume tggal utk dceritakan,, tapi yang diceritakan tu semua da berlalu..
kdg2,, knangan tu buatkan kite ktawa,, tp kdg2 knangan tu watkan kite mgalir air mata.. 
"dulu dy slalu cter mcm2 kat ak,, dulu dy slalu lepak ng ak,, gelak same2,, g mkn same,, cter masalah dy,, tapi tu dulu la,sekarang da lain..."

videobila tuhan berkata,, "kun fayakun".. maka terjadilah semuanya yang kita x kan jangka..
dunia ini adalah pinjaman,, maka semuanya Allah bole ambil dlm sekelip mate je..harta,, kecantikan, pasangan, segalanya milik tuhan.. x perlu la nak berbangga dgn ape y ade skrg..
kenapa Allah uji aku camni?? hati kecil sering tertanya sehingga mgalir air mata.. knape bukan dia si gagah tu,, knpe bukan si dia yang bertudung labuh tu,, knape aku??

firman ALLAH SWT "la yukallifullahi nafsan illa wus'aha"
bermaksud ~ "ALLAH tidak akan membebani seseorang melainkan sesuai dgn ksanggupannya" (Al Baqarah : 286)..
 ak mampu trime ujian ni??betolke?
mak slalu ingatkan,, "biarlah ape orang nak buat kat kite,, asalkan kita sabar,,. belajar je, ilmu tu yang buatkan kite lain dr org lain,, biar kite miskin harta,, asalkan jgn kite bermusuh dgn sape2.. kwn je dgn semua org,, yang pntg jage diri baik2.. Tuhan je yang layak menghukum seseorang.. Tuhan tu Maha Adil"

"sudah cukup2 sudah,, cukup sampai di sini saja,, drpd batin tersiksa,, lebih baik ku pergi saja.."

so perubahan pun perlu pada ak,, terima la yang sume tu da tggal knangan.. wat ape aku terkejar-kejar lagi kat mereka.. mmg ak ni kawan yang korang perlukan tym korg susah,, bile senang sume da lupe.. tu la hakikatnye..

 "Innallaha ma'a sobirun"
"sesungguhnya Allah bersama orang yang sabar.." 
sabarke aku utk trime semua ni?? kuat mane aku?? mungkin esok aku akn jatuh tersungkur dgn ujian ni,, sape tahu?? 
tapi ak yakin,, slagi ALLAH dgn aku,, aku boleh lalui sume ni..ak yakin Dia bersamaku,, waktu aku nangis,, waktu aku rasekan seseorang yang aku harap hilang,, waktu ak rasekan ujian ini tiada jln penghujung...
 "Ya ALLAH,, ringankan dan permudahkan lah segala ujian yang Kau beri pada hambamu yang kerdil ini..amin.."
berapa lama lagi aku akn hadapi semua ni,, walaupun bibirku sering terukir senyuman palsu,, tapi hatiku?? tu jela pnawar hidupku,, mnutup masalah melalui senyuman.. 
"dont let the world change your smile,, but let the smile change the world"
Aku syukur masih ade lagi yang sudi dgar masalah aku.. mungkin dorang jgk dah penat n bosan dengar,, dorang pun ade problem masing2.. ak x harap pun dorg selesaikan,, but lepas aku cter,, sdikit sbanyak hati aku lega.. x la aku menderita seseorang.. aku harap dorang ikhlas ntok dengar.. i juz want to borrow your ears to hear my problems n i need your shoulder to cry on..  
MAAF SANGAT2 sebab byk susahkan korang..

"tegarnya kau menari di atas tangisan ku"

aku kene kuat utk beberape tempoh ni.. terima ujian yang tuhan bagi kat aku ni,,. mmg aku terpakse bekorban...aku kene berubah,,aku kene blajar,, be a strong girl..
 MAMPUKAH AKU UTK SEMUA INI??



Ahad, 15 April 2012

We Want You!!

ape bende ni?? hm,, ni la kem kepimpinan untuk mencari ajk TMBE?? pemende tu?? fakulti aku la.. (Technology Management Bussiness and Entrepeneurship)..
gabungan 4 course,, 
BPA-pure technology
BPB- pengeluaran dan operasi
BPC- Construction (paling susah sekali)
BPD- harta tanah
cane ak terpilih?? jwpnye senyum selalu (^^,)..
snanye,,sem lepas aku da terpilih utk join lawatan delegasi ke UUM, Sintok dgn ajk tertggi(ade dlm entry aku).. secara automatik dan sedikit paksaan serta kerelaan kem kali ni terpakse kawe ikot..
 Tarikh : 31 03 2012
mase : 8.00 pg- 10 mlm
tempat : fakulti purple yang cantik tu ler..

aktiviti
1. sesi ice breaking
haha,, tym ni la kitorang terpakse utk mengaktifkan diri.. maklumla nak jd pemimpin,, kene menang saringan.. tym aku jadi volunteer dengan pnoh smgt tym dy suh ak sebut name,, tarikh lahir,, saiz kasut,, asal,, 5 orang dari kiri ak.. nape ak semangat?? sebab kbetulan 5 orang dari kiri ak ialah dak lelaki klas ak.. haha,, memey la kawe briye beno...
2. Same Rase
tym ni, kumpulan da dbentuk n ak jadi pnolong kpde selihudin ntok grup..
aktiviti pling terok.. diberi keledek ntok sume kupulan,, then kene buang kulit,, pastu penyekkan,, buat bulat besar,, n buat bulat kecik.. then makan... whoaaaaaaa,, mmg x lalu... buwerkk,, 
3. bina menara menggunakan batang paip
diberi 12 btg paip n 11 pyambung,,serta tali,, di suruh wat lurus tanpa dibenamkan dalam tanah.. agak2 dak engineer pun x bole wat.. terok kitorang kene marah.. "mane budak construction!!memalukan!! bodoh!!lembab!!cane korg nk handle projek kalo keje senang pun x bole buat" memang ak trase sgt la,, bile dlm grup ak ,, cume ak n din je dak construction.. mmg nk nges da.. rupe2nye,, mmg x bole wat bende tu,, dorang saje nk suh kitorang tahan mental n fizikal bile kene marah.. naseb ak x serender dlm task ni..
4. jual kerepek
kerepak yang dkilangkan oleh dak2 uthm sndiri.. KASAVA.. sape mkn jd kasanova.. haha.. dberi 100 dan perlu dhabiskan dalam mase 3jam,, modal RM1.50.. so grup ak pun jual 2.00,, naseb ramai yang beli,, n awl jgak abez.. dapat jer task,, kitorang kejar bas perwira,, n jual kat kolej tu..
5. warne2 khidupan
kitorang dberi benang n bola besbol. . kene apungkan bola tu kat tgh2 bulatan menggunakan benang dan sume org pegang benang tu,,   fasi bole lalu tnpe hlgn ikut jam 12-9,, akhirnye kami berjaye,, mmg cantik bile abg tu tarik bola kat tgah 2,, n kitorang lepaskan same benang tu,, cantik sangat,, warne warni..

abeh da task.. malam tu acare pnutup,, aku jadi mc??haha.. ak tolak awal2 bile abg adib(komander program) suruh,,,, nape??ade la alasan kukuh ak.. x kan sume nk cite..
duit yang kitorang jual kerepek dorg beli kan kfc.. 
oke.. penat da bebel..tido3...

cume ade gambar mlm pnutup cbb ncet kami kene amek tym program..
nape la mate cam bangon tido!..sbenarnye penat~~

 aku,, hafiz,, selihudin,, wawin

 ni la budak2 kelas ak y join kem ni.. construction..
antare ajk tertinggi y akn lepaskan jwtn dorg..

maaf,, gambar aku mmg buruk2..

 oke,, dalam bas perwira,, balik kolej...

esoknye,, ade plak ceramah green card.. letih~~


Khamis, 12 April 2012

mid sem

jeng...jeng..jeng...
stat gak cuti,,penat dgn xtvt kampus.. so mule2 ak x balek umah,, ak g umah noen dulu.. ni kali ke-2 ak stay umah dy,, then hari sabtu g jalan.. x g mane pun,, juz mid valley yang membosankan.. then ak amek tiket ntok pulang ke kg halaman...
 oh yearghhh...asyikkk....
mule la aku rancang hidop aku.. so mule2 berguru dgn kembar aku,, nina... 
tadaaaaaaaaaaaaaaa...hasilnye,, menggunakan bakat terendam....
aini,shera,wawin,fazilah....
(ntok letak kat ncet)



jersi utk bro faiz...
(special utk letak kat kete)

ni la cubaan kali pertama.... hehe,, cantik2..
(sape lagi nk puji kalo bkn diri sndiri :p)


yang gelap ni,, utk alam syah...
(kire aku x lupe kat kwn yang slalu wat aku gelak..haha)

yang ni maman yang buat..kirenye dak kecik ni ade bakat gak..haha

bende2 ni bole wat duit...wow....cayalah....

ape lagi aku wat kat umah?? selain assignment,, ak pun dapat amanat dari mak utk siapkan barang hantaran kak lita.. ni kali ke-2 dlm hidop.. dulu ak siapkan hantaran kawen bangan kaler peach... tema kak lita utk tunang,, putih+merah... so dengan daya kreativiti aku......
phewiiiiiiiiiiiiiiittttttttttttt.....
kotak ni,, dihias renda kat tepi2..

raga rotan,, diselit bunge ros..




ni hasil yang simple dari aku.. time ak nanti,, ak nak wat sendiri 100%...x nak org lain kacau.. barula puas hati..hahaha(gelak sin can).. aku punye mesti lagi best dari kak lita(hantaran,, mas kawen,, duit,, kenduri,, sume ak menang cbb ak last prempuan..,)..amin....... oke,, cuti nk abeh da... 4.0 di hati..
p/s-->kak lita,, purse ntok hantaran x beli lagi..nnt eh,, kene carik y kualiti cket...huhu

Ahad, 1 April 2012

MeNgApA WaNiTa MeNaNgiS??? Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkaumenangis?" "Karena aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya. "Aku tidak mengerti", kata anak itu.
 ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"
 Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?" "Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis. 
Tuhan berkata: "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
 "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
 "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
 "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
 "Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
 "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu "
 "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bila pun ia perlukan."
 "Kau tahu: Kecantikan seorang wanita BUKANLAH dari PaKaIaN yang DiKeNaKaNnYe, SuSuK yang ia TaMpIlKaN, atau bagaimana ia MeNyIsIr rAmBuTnYa." "KECANTIKAN seorang wanita harus DiLihAt DaRi mAtAnYe, karena itulah PINTU HATINYA - tempat dimana CINTA itu ada." 
video
video ni bermakne sangat bagi aku.... knpe?
wallahua'lam.. :)
blog ni ditulis seske hati dan mengikut citarasaku.all written here are absolutely reserved by me.